OZON NEDİR?
Ozon (O3) 3 oksijen atomundan meydana gelen bir gazdır.
Bileşiği sabit olmadığı için çabucak oksijene (O2) dönüşür.
Bu reaksiyon oksijen ile tek “O” molekülünün ayrılmasına sebep olur. Dışarıda serbest kalan bu “O” molekülü yaşadığımız ortamda bulunan hava veya su içerisindeki bakteri, virüs, mantar, küf ve mikropları çok kısa sürede yok eder, demir, mangan, klor, nitrit vb. maddeleri de oksitleyerek ortamdan uzaklaştırır ve bu esnada tekrar oksijene dönüşür.
Doğal çevremizde var olan ozonu genellikle bizi atmosferdeki zararlı UV ışınlarından koruyan özelliği ile tanırız. Oysa ozon bizi sadece UV ışınlarından korumakla kalmaz; diğer pek çok alanda yaşam kalitemizi yükseltir.
Ozon dünyadaki en güçlü dezenfektanlardan biri sayılmaktadır.
Doğada soluduğumuz oksijen atmosferde yükseldiği zaman güneşten gelen ultraviyole ışınlara maruz kaldığında ozon gazına dönüşür. Havadan daha ağır bir gaz olmasından dolayı ozon yeryüzüne doğru alçalır. Gök gürültülü havalarda etrafımızda hissettiğimiz temizlik ve ferahlık kokusu aslında ozon gazıdır.
Temiz (hijyenik)
Sadece doğru bir biçimde el yıkamak bile hastalıkları önlemede etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Sabun ile el yıkamak tabii ki etkilidir fakat ozonlu su kadar etkili olamaz. Ozonlu suyu ile yıkadığınız sebze ve meyveler yüzeylerinde birikmiş olabilecek tüm tarımsal kimyasallardan temizlenir ve tazeliğini uzun süre korur.
Mutfaklarda kullanılan tüm araç ve gereçlerin ozonlu su ile yıkanarak steril hale getirilmesi mümkündür. Eğer bulaşık yıkamada kullanılırsa hem kokuları yok eder hem de her türlü bakteri ve zararlı mikroorganizmaları ortadan kaldırır.
Hızlı
Ozon yüksek oksidasyon gücüne sahip kokulu bir gazdır. Çok kuvvetli bir sterilizasyon gücüne sahip olmasının yanında oldukça da kısa bir yaşam döngüsüne sahiptir. Hızlı etki eder ve az miktarı yeterli olur.
Etkili
Genel olarak 0.1 mg/lt ile 0.5 mg/lt arasındaki ozon dozajı 1-3 dakikalık temas süresi içerisinde çoğu patojen mikroorganizmayı tamamen yok etmektedir. Sadece bakterileri değil aynı zamanda norovirüsleri, sporları, mantarı ve pek çok diğer bulaşanı oksidasyon yolu ile yok edebilme gücü vardır. Ozon gazı sterilizasyon özelliğinin yanında suda bulunan demir, mangan ve ağır metalleri ayrıştırıp çökertmesiyle de bilinir.
Güçlü
Ozonun mikropları (Patojenler) öldürme gücü Klorlu ağartmadan 3000 kat daha hızlıdır. Ayrıca ozonun oksidatif özelliği florinden 8 kez daha fazla ve klordan 10 kez daha güçlüdür. Bu güç bakteri, virüs gibi mikroorganizmaların yok edilmesinde (dezenfeksiyon), koku gidermede, beyazlatmada ve zararlı maddelerin yok edilmesinde ozona çok özel avantajlar katmaktadır.
Güvenilir
İçine ozon katılmış Ozonlu Su zararlı mikropları öldürmek amacıyla yüzey temizliğinde ve içme suyunu arındırmada kullanılabilir. Klordan arda kalan zararlı etkilerin hiç birine sahip değildir. Bakterileri öldürmede, zirai ilaçlar ve çevreyi kirleten maddeler gibi zararlı kimyasalları etkisizleştirmede etkili bir yöntemdir. Kontrolsüz miktarda üretilen ozon gazı uzun süreli solunmamalıdır fakat bu oran 0.04 ppm/Nm3 olduğunda, herkes tarafından hissedilse bile insanları rahatsız etmez. Kısa süre içinde ilk orijinal haline yani oksijene (O2) geri döner.
Çevre Dostu
Klor bazlı ya da diğer maddelerin kullanıldığı dezenfektanların aksine ozonlu su kendi kalıntısını bırakmaz çünkü her zaman oksijene dönüşür. Bu sebeple klor ve diğer günlük yıkamada kullanılan temizleme ürünlerinden farklı olarak ozon kullanımının ardından hiçbir katkı maddesi kalmaz. Bu hiçbir kimyasalın nehirlere akmayacağını garantiler ve ozonun doğamızın dengesi açısından ne kadar doğru bir seçim olduğunu kanıtlar. Ozonlu suyun çiçek sulamada bile faydalı olduğu ve bitkinin ömrüne ve büyümesine katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. |